Politica

Pentru ca mineritul nu-i un hobby, canadienii insista cu lobby

Pe la mijlocul anului trecut, treburile au cam inceput sa se complice pentru RMGC. Contestatarii proiectului au inceput sa cistige procese prin instante si sa anuleze avizele si autorizatiile canadienilor. Iar in Parlament a fost introdus un proiect ce ar putea interzice folosirea cianurii in minerit, lege ce ar pune proiectului RMGC, definitiv si irevocabil, o cruce cit Apusenii de mare.

Precizam inca o data, pentru cei care au uitat: RMGC utilizeaza, in extragerea metalului cel pretios, procedura cu cianuri. Imediat, alde Gold Corporation au demarat o campanie prin care au incercat sa-i sensibilizeze pe deputatii si senatorii romani, doar norocul (norocul de a-i avea de partea lor pe pedelisti) facind ca proiectul respectiv sa nu fie inca aprobat si devenit, fatal, lege.

Mai mult, canadienii si-au angajat si o firma de consultanta specializata in lobby, Burson-Marsteller, pentru a le sustine cauza pe la Parlamentul European si prin mediile de influenta europene. Si se pare ca demersurile lor au reusit.

Berceanule, spune drept, de ce-ai sponsorul RMGC pe piept?

La inceputul acestui an, in 24 februarie – imediat dupa ce Justitia romana a decis ca lucrarile companiei canadiene nu pot continua pentru ca ar pune in pericol vestigiile arheologice romane din zona –, la Strasbourg a fost convocata, de urgenta, o intilnire a Comisiei de Cultura, Stiinta si Educatie – Subcomisia de Patrimoniu Cultural de pe linga Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE).

La aceasta intilnire au participat Eddie O’Hara (parlamentar britanic si raportor special al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pe probleme de patrimoniu cultural), dr. Beatrice Cauuet (arheolog francez care se afla sub contract cu RMGC), Iosif Gligor (arheologul-sef al RMGC), diversi ziaristi de profil.

Dar si – surpriza – olteanul Radu Berceanu, in calitate de reprezentant al Parlamentului Romaniei pe linga APCE. Coform minutei intilnirii, Berceanu si-a amintit ca „descoperirile arheologice semnificative au devenit cunoscute doar datorita investitiei companiei canadiene, care a cheltuit pentru acest lucru de 20 de ori mai mult decit statul roman“.

Acelasi Radu Berceanu, fost ministru al Industriilor in perioada in care Gabriel Resources, actionarul majoritar al RMGC, a concesionat drepturile de minerit asupra proiectului de la Rosia Montana, declara ca „desi ONG-urile se bucura de deciziile Justitiei ca de o victorie, nimeni nu isi pune problema ce s-ar fi intimplat fara investitia canadiana, oricit de mult se va pierde daca aceasta va inceta“.
Pai, e clar ca vor fi pierderi mari, domnule Berceanu, mai ales ca PD-L nu sustine pe nimic proiectul canadienilor, iar la anul e din nou campanie electorala. Pentru Presedintie. La care sigur va participa si Traian Basescu, unul dintre cei mai pe fata sustinatori ai proiectului de la Rosia Montana.

Cind englezu’ da raportu’, patru munti sigur dau ortu’

Ca urmare a intilnirii din ianuarie, parlamentarul englez Eddie O’Hara a prezentat un raport despre situatia patrimoniului cultural de la Rosia Montana. In care omul s-a apucat sa aduca osanale RMGC, „fara de care nu s-ar fi facut descoperiri de o asemenea importanta“, dupa propria-i declaratie.

Ba mai mult, Eddie apreciaza ca „doar cu investitiile RMGC patrimoniul poate fi conservat si pus in valoare“, ca si cind, sanchi, daca razi vreo patru munti (ca asta vor face canadienii ca sa scoata aurul) conservi ceva.

In viziunea deputatului britanic, nici macar turismul cultural nu ar avea vreo sansa fara proiectul minier, de parca cineva interesat de vestigii din epoca romana s-ar duce sa vada o imensa gaura in pamint, adica locul in care au fost odata vestigiile.